SBO De Baldakijn

Vlaanderenlaan 11

9501 TJ Stadskanaal

Tel. 0599 65 26 52


Postbus 100

9500 AC Stadskanaal

SBO De Baldakijn - header

Fotoboek

Groepen 5 bezoeken Blauwe Bessenboerderij

De groepen 5a en 5b zijn dinsdag 3 september door onze eigen gymjuf Rianne uitgenodigd om blauwe bessen te komen plukken bij haar thuis. Zij woont namelijk op de Blauwe Bessenboerderij in Gasselternijveen. De leerlingen hebben naar hartenlust geplukt en tussendoor ook al flink geproefd natuurlijk. Iedereen mocht de zelf geplukte bessen meenemen naar huis. Ook hebben alle leerlingen een keertje in de keuken gestaan om iets lekkers te maken: heerlijke appelflappen, een blauwebessen muffin en een heuse blauwe bessensmoothie werden bereid. Dat was dus ook heerlijk smullen! Leerlingen die even klaar waren met blauwe bessen plukken, konden zich uitleven in de speeltuin achter de groepsaccommodatie. Al met al was het een heel geslaagd bezoek; een aantal kinderen had het zo naar hun zin dat ze zelfs wel op deze boerderij wilden blijven wonen!! ;-)

Lees meer...

Fancy fair

Op vrijdag 24 mei was het weer tijd voor onze jaarlijkse fancy fair. Het schoolplein verandert dan in een vrolijke gezellige boel. Het thema was: zomer. De meeste mensen waren zomers gekleed en zelfs het weer speelde goed mee wat dat betreft, het was namelijk prachtig. Uiteraard was er ook weer van alles te doen: zo was er bijvoorbeeld een springkussen, spijkerbroek-hangen, touwtje trekken, schminken, blik-gooien, een verloting, werden er werkjes van leerlingen verkocht, kon je een heerlijk broodje hamburger, een suikerspin of poffertjes scoren, ach teveel om op te noemen. Zie hiervoor natuurlijk ook de foto’s. Leerlingen, broertjes/ zusjes, ouders, opa’s oma’s en het team van de Baldakijn maakten samen weer een succes van deze fancy fair. De ouderraad in het bijzonder bedankt voor alle inspanningen!

Lees meer...

Feestelijke opening schoolbibliotheek

Woensdag 26 juni was het zover… Alle voorbereidingen waren gedaan, de rode loper uitgerold, het lint gespannen en dé schaar lag klaar. De feestelijke opening van de schoolbibliotheek van De Baldakijn kon plaats vinden. Een groepje leerlingen, van elke groep één, stond klaar om de officiële openingshandeling te verrichten. Wethouder Johan Hamster was er speciaal voor naar school gekomen om samen met de leerlingen dit feestelijk moment te vieren. Het was best spannend! Bibliotheken worden gesloten maar de schoolbibliotheek van De Baldakijn gaat open. Een actuele, grotendeels nieuwe, boekencollectie met een eigen uitleensysteem. De schoolbibliotheek is tot stand gekomen in samenwerking met Biblionet Groningen, de gemeente Stadskanaal en de school. Enkele collega’s (en een echtgenoot) hebben, met Mina en enkele ouders, veel werkzaamheden verricht om deze start te kunnen maken. Wij hopen dat de leerlingen veel gebruik zullen maken van deze voorziening. Taalontwikkeling en lezen zijn van groot belang voor een ieder. Veel boek- en leesplezier!

Lees meer...

Scoor een boek sportieve afsluiting

Donderdagmiddag 16 mei was voor de groepen 5 t/m 8 de sportieve afsluiting van het leesproject “Scoor een boek”! Op het veld van voetbalvereniging SC Stadskanaal waren allerlei sportieve activiteiten klaargezet waarmee de leerlingen met hun eigen klas punten konden behalen. Groep 6a heeft zelfs een echte FC Groningen voetbal gewonnen omdat zij de meeste punten hadden gescoord die middag! Nadat iedereen klaar was met de activiteiten schreef de wethouder op een bord dat er maar liefst 5434 boeken waren gelezen door alle kinderen samen. Een hele knappe prestatie!

Lees meer...

Future League

Woensdag 29 mei hebben wij meegedaan aan onze allereerste Lego future league finale. Dit hebben wij gedaan met twee teams van groep 8 en een team van groep 6/7: Team Baldakijn 1 : Jordy, Meike,Moreno, Ivan en Milan Team Baldakijn 2: Gideon, Damian, Tristan en Dani Team groep 6/7: Demiën, Henk-Jan, Milan en Chamilla in het gemeentehuis. We hebben verschillende opdrachten uitgevoerd. In de Spont hebben we op verschillende wedstrijdtafels missies uitgevoerd met de robot. In het gemeentehuis hebben we presentaties gehouden over ons onderzoeken; Voedsel verbouwen in de ruimte en hoe ruim je afval op in de ruimte. Maar ook hebben we onze robot gepresenteerd en uitleg gegeven over onze samenwerking. Na een spannende dag is team Baldakijn 1 geëindigd op de 10 plaats en team Baldakijn 2 op de 11e plaats. Dit van de 25 deelnemende team. Een super prestatie! Aan het eind van de dag zijn we met een mooie Future league beker weer naar school terug gekeerd.

Lees meer...

Onderwijs actief onderbouw techniek

In de onderbouw is onderwijs Actief weer van start gegaan. Buurman en Buurman gaven het startsignaal aan de leerlingen van de onderbouw. Ze daagden de kinderen uit om flink aan de slag te gaan met het onderwerp van deze keer: techniek! In een één van de verschillende werkplaatsen kunnen de leerlingen op een hele actieve en ontdekkende manier aan de slag met allerlei zaken die met techniek te maken hebben. Zo kunnen ze deze keer meedoen met de Spaghetti-Challenge waar een bouwwerk van spaghetti en spekjes ontstaat net als bij de werkplaats van de Kapla en rietjes Challenge. In een andere werkplaats maken de leerlingen een racecircuit en racen er daarna overheen met hun eigen bestuurbare auto. Wat dat betreft hebben we het circuit Zandvoort niet meer nodig ;-). Weer ergens anders mengen ze kleuren en kijken ze wat je allemaal verder nog met kleuren kunt doen. Bij weer een andere werkplaats maken ze een knikkerbaan op verschillende manieren, onder andere met hout en spijkers. Ook hinkelbanen werden ontworpen en gemaakt dus op papier bedacht en uitgevoerd op het schoolplein. Bij een andere werkplaats zijn installateurs en bouwvakkers bezig met buizen en waterleidingen in de zandbak en bouwen ze hutten van stokken en doeken. De techneuten van de toekomst haal je er zo tussenuit want zij bedenken steeds weer oplossingen voor “bouwproblemen” en “instortingsgevaar”, ook de opzichters en planners zijn vaak duidelijk te herkennen, met aanwijzingen en ideeën. En dat is maar goed ook, want technici zijn heel hard nodig op de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst! De leerlingen werken op deze manier eens heel anders aan een onderwerp als techniek. Daarbij werken ze vaak samen met leerlingen uit andere groepen en zijn actief betrokken. De foto’s laten dit ook zien.

Lees meer...